En liten vital 100-åring

100aring_978-91-7737-260-8_COVER

Festskrift till 1924 års lag om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning

Red: Therése Fridström Montoya

Upplaga : 1
År : 2024
ISBN : 9789177372608
Sidor : 309

Denna bok utkommer i oktober/ november

Vi har den äran att gratulera på 100-årsdagen!

1924 års lag (1924:323) om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning, firar hundra år. Detta uppmärksammas med en festskrift i lagens ära.

Lagen utgör en viktig pusselbit i personrätten och tillämpas flitigt i de lägre instanserna. Trots det saknas såväl modern praxis från HD som aktuella rättsvetenskapliga analyser. Både rättsläget och den samhälleliga kontexten har hunnit förändras under dessa 100 år. Idag tillämpas lagen bland annat till följd av att vi lever längre, eftersom det innebär att vi drabbas av åldersrelaterade sjukdomar och nedsatta hälsotillstånd. Det är därför inte otänkbart att 1924 års lag kan aktualiseras i allt fler fall i en nära framtid, vilket ökar behovet av att den rättsligt analyseras och diskuteras. Just det har ett antal praktiskt verksamma jurister och forskare i rättsvetenskap gjort i denna festskrift.

Medverkande författare

Therése Fridström Montoya (redaktör), Mikael Hansson, Joel Samuelsson, Mikael Mellqvist, Oskar Mossberg, Gustaf Almkvist, Per Westman, Torbjörn Odlöw, Katrine Kjaeheim Fredwall, Cyril Holm och Anders Sandberg.

 

Beställ lärarex

Du som undervisar i juridik är välkommen att beställa friexemplar av böcker som finns på kurslistan eller böcker som kan bli aktuella som kurslitteratur. Hör gärna av dig med eventuella synpunkter efter utvärdering!

Obligatorisk